Легендата Емил Димитров – един човек прославил България извън пределите ѝ, много преди да станем част от Европейския съюз, много преди да имаме ВИП звезди и във времената, когато Българската естрада беше посветена на създаването на стойностна музика.

Емил Димитров
Емил Димитров – албум 1965г – издание на Electrecord , Румъния

Като цяло за Емил Димитров знаем и много и малко. До последният си час легендата на българския модерен поп тогава си остана загадка. Живота му беше изпълнен със слава, интриги, самотата на това да бъдеш известен. В тази статия ще се опитаме да Ви разкажем малко познати и забравени интересни факти от живота на певеца. Ще ви припомним неговият житейски път, незабравимите му песни и още… прочетете материала, за да разберете!

Емил Димитров – началото на една българска легенда!

Навярно знаете, а може би не, факта че Емил Димитров е роден в семейство на артисти, но не певци или театрали, а илюзионисти. Бащата на звездата на българската естрада е Факира Мити, а неговата майка е Анастасия Димитрова. Анастасия е французойка и е била асистентка на Димитър Димитров – Факира. Накратко Емил Димитров е наполовина французин и донякъде обаятелният му чар сред нежната половина на обществото, може би идва именно от френските му корени. Може да сте срещали истории за красивата майка на Емил, където тя е била наричана мадам Сиси – това е нейното артистично име.

Накратко Факира Мити и Мадам Сиси създават семейство и в него през 1940-та, на 23-ти Декември, ден преди Бъдни вечер се ражда малкия Емил. Това се случва в Плевен, където певецът многократно се връща и търси топлината на семейното огнище от детството си.

По-късно родителите на Емил се развеждат и майка му се връща във Франция. Едва ли ще Ви учуди факта, че с такива артистични родители, младия Емил още в ранните си ученически години е много чаровен младеж, увличащ се по класическата музика и рисуването. Още в училище бъдещата звезда на България започва да композира музика с любимият си акордеон, за училищни постановки. След, като талантливия младеж Емил проявява своите таланти в изкуството, естествено е пътя му да продължи в училището за актьорско майсторство, тогава ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Той е приет да следва там през 1960-та и в същата година изгрява звездата му на музикален талант в концерт с водещ легендарния български актьор Коста Цонев.

Дебюта на Емил Димитров в концерта е не като актьор, а като певец и създател на песни. Той дебютира пред българската аудитория с написаната от него авторска песен Арлекино, която днес всеки втори от нас може да запее без да се замисля. Емил си акомпанира на живо с акордеона си и кара публиката бурно да го аплодира. Именно през 60-та се поставя началото на една дълга, ползотворна, успешна и оставила следа в българската музика история – тази на Емил Димитров и неугасващият му талант да пише песни, да ги композира и да ги изпълнява по един уникален начин с характерния си глас.

Пътят към успеха за Димитров е много бърз, шеметен и връщане назад няма. Само един уникален поп изпълнител, като него знае колко му е коствала славата и колко много му е взела или дала! Сред забравените и малко помнени днес интересни факти за българския певец е факта, че той е имал концерт в почти всяка страна в Европа!

Най-големи успехи поп легендата постига във Франция, където той много често е стоял при майка си, докато е бил дете. Успехите му в бившата СССР са недостижими обаче. Концертната си кариера през 60-те години на миналия век, Димитров започва в тандем с Мария Косева, още една незабравима българска изпълнителка. Златният хит на певеца, превърнал се днес негласно в химн на страната ни, Моя страна излиза на бял свят през 1970-та, когато Емил Димитров е на върха на славата си. Това е една от най-незабравимите му песни и години по-късно става и песен на столетието!

Емил Димитров – живот изпълнен с контрапункти в личен план и обречен на сцената

Творчеството на Емил Димитров през дългата му и успешна музикална кариера, включва повече от 30 авторски албума. Той продава само над 55 милиона копия от албумите си в бившата СССР и това го прави най-успешно реализиралият се български изпълнител в тази огромна страна за времето си. Дали поради френските му корени и факта, че неговата майка Анастасия е французойка, певецът става известен с огромния си талант и във Франция. Той се запознава и сприятелява с легенди като Шарл Азнавур и Далида. Златния хит на Емил Димитров – Моя страна е записан на над 5 езика – български, испански, немски, италиянси и френски разбира се. Името на песента за чуждоезичните версии е било Моника! Когато е на върха на кариерата си и на славата, Емил Димитров получава за времето ( 70-те години на 20-ти век) множество предложения за работа с водещи звукозаписни компании в Европа. Неговите песни и албуми са издавани от едни от най-известните на Стария континент звукозаписни студиа.

Емил Димитров си партнира на една сцена за концертите си с музикални величия като Йосиф Кобзон, Алла Пугачова, Ал Бано, Джани Моранди, Рики е Повери и други. Съдбата и сърцето са странно нещо обаче, въпреки че във Франция Емил Димитров е обожаван, там го очаква бляскаво бъдеще и кариера – той решава да се върне в родината си, понеже не може да преодолее носталгията си по нея. В същата тази родина, където той не е приет дори в Съюза на българските артисти, понеже няма завършено образование, въпреки огромния си принос за българската музика и нейното развитие и популярност. Емил Димитров е част от Съюза на френските композитори, но все пак избира България, защото сърцето му е тук – макар и разбито в последствие.

Интересните факти за тази колосална личност и таланта ѝ не спират да ни изненадват, предполагаме ще изненадат и Вас. Емил Димитров е първият български изпълнител започнал да използва части и мотиви от българската фолклорна музика в популярните си песни и композиции. Обичаните му и незабравими български песни са записвани в едни от най-прочутите френски музикални студиа, като Орфеюс, Пате Маркони, Ривиера и Барклей.

През 1972-ра артиста прави над 30 концерта в Париж – Франция, в прочутия театър Ейропен. Той включва в концертите си български изпълнители, като сестри Кушлеви и Богдана Карадочева, още оркестърът на тогавашния Балкантон. Шоуто се нарича „Шоу Булгар“.

След дълга, бурна и донякъде повратна успешна кариера в шоубизнеса, Емил Димитров се оттегля от голямата сцена през 99-та година. Спира да се занимава активно с музика и поради прекаран мозъчен инсулт здравето му е силно разклатено. В София на 30 март, 2005 България губи една от великите си истински музикални звезди – Емил Димитров си отива от света и музиката завинаги. Дали малко разочарован и огорчен, дали пропуснал важните неща покрай шеметната си кариера и бохемски живот, оставил наследник все пак!

В пребогатият творчески път на музиканта и певецът с театрално образование (незавършено) има повече от 400 композирани песни с уникално звучене и текст. Над 280 от тях са авторски за Емил Димитров! Композиторите, с които незабравимият певец е работил са много. Сред тях е имало и много чуждестранни, но българските са били незабравимите Тончо Русев, Зорница Попова, Йосиф Цанков.

Емил Димитров и интересните факти за него са изключително много. Неговата дебютна песен в Българската естрада – Арлекино е и първата за държавата ни спечелила международна награда през 62-та в Полша. През 65-та певецът пуска на пазара и първата у нас самостоятелна дългосвиреща плоча, от която рекорден брой копия са били продадени! Емил Димитров прави концерт на стадион Динамо в Москва, където събира 80 хиляди души публика – за сравнение гигантите в световния шоубизнес Роулинг Стоунс събират на същият стадион много по-малко публика. Песента Джулия на изпълнителя става единственият ни и до момента Европейски хит заемал първите места в класациите на много Европейски страни! През 80-та година за първи път български естраден изпълнител получава отличието Златна плоча за принос към българската музика – то е за Емил Димитров и той го получава на концерта си по случаи 20 годишната си кариера на сцената и в музиката.

През 2002 се провежда и последната творческа изява на сцената за великият певец – бенефисен концерт организиран от неговите колеги, на който той участва. Навярно не знаете, че Емил Димитров е бил наричан „Синатра на Изтока“, понеже е изнесъл над 7000 концерта не само в Европа, но и в Азия, Африка и си е партнирал с много звезди.

В личен план живота на певеца е низ от купони, алкохол, купища фенове. Той се жени два пъти и два пъти се развежда. От голямата си любов Маргарита певецът има син – Емил Димитров младши. Той се ражда през 70-те, когато артистът е на гребена на вълната на славата си. Има слухове, че в ранна детска възраст сина на артиста е имал говорни проблеми и той се е допитал до великата Ванга за съвет. Говорело се е, че е била направена магия на малкия Емил, която Ванга е помогнала да бъде развалена, но това са само слухове.

Емил Димитров е бил и притежател на най-скъпата в България кола за времето си. Той си е внесъл кола от Америка, за която е бил привикан на разпит пред Тодор Живков, но другаря се оказва отзивчив и певецът си тръгва по живо по здраво, за да ползва скъпата си придобивка.

През март тази година се навършиха 13 години от смъртта на великият талант Емил Димитров. В негова чест Николай Априлов създаде и представи спектакъла си на сцената на Музикалния театър – Емил – изповед пред Олтара на живота. Музикалната пиеса се базира на реални факти от живота на певеца и се стреми да го представи на младото поколение и да припомни на старото поколение, че този велик артист не бива да бъде забравян. Преди смъртта си певецът казва: „Когато умра за мен ще се пръснат толкова слухове, че накрая никой няма да разбере какъв съм бил в действителност.“ Нека запомним творчеството и успехите за страната ни на Емил Димитров, неговата обаятелна личност и не ровим в личният му живот.

Като на всеки човек, така и на известните творци им е позволено да грешат, но творчеството им остава вечно. Нека не забравяме песните на Емил Димитров – Ако си дал, Моя страна, Писмо до мама, Само един живот и много други незабравими български шлагери. Помнете, разказвайте на децата си за хора, като Емил Димитров – те са показател за родолюбие, за талант, за работа. Не търсете жълтината в живота им, а обърнете внимание на ярката диря, която са оставили за идните поколения!