Планетата Земя - снимка
Земята е една много интересна планета. Въпреки, че около 70 % от нейната повърхност е вода, едни от най-напредналите в еволюционно отношение форми на живот могат да бъдат открити именно на сушата.
Това е списък с интересни факти за Земята, които показват колко е интересна нашата планета.

1.    Нашата планета е единствената в Слънчевата система, която има тектонски плочи. Това означава, че Земята има течно ядро, a земната кора просто плува над ядрото.

2.    Кислородът формира приблизително 47 % от земната кора на земята.

3.    Планетата Земя има 2 полюса – в долната и в горната си част, което я прави огромен магнит.

4.    Денят на Земята не се състои точно от 24 часа.. Всъщност денят има 23 часа 56 минути и 4 секунди – това е времето, за което планетата прави едно завъртане около собствената си ос.

5.    Това е единствената планета от Слънчевата система на която има вода във всичките и състояния – газообразно (облаци), течно (реки, морета езера, океани) и твърдо (лед)

6.    Най-студеното място на Земята е Восток (в Антарктида), а най-топлото място – Ал Азизия (в Либия)

7.    Учените твърдят, че преди няколко милиона години денят на Земята е имал около 20 часа, и че след няколко милиона години едно денонощие ще се състои от 27 часа.

8.    Знаете ли, че на 21 Юли 1983 г. е измерена най-ниската температура на Земята – рекордните -128.6 градуса по Фаренхайт или -89,2 градуса по Целзий. Тази температура е измерена от съветски учен в експедиционната станция във Восток.

9.    Една календарна година на Земята има 365.2564 дни. Благодарение на това допълнително число 0.2564, на всеки 4 години има високосна година с един допълнителен ден през Февруари месец, когато той има 29 дни.

10.    Най-старото дърво на Земята е на 4600 години. Дървото е от семейство Борови (Pinaceae) и се намира в Калифорния.
По-горе са изброени 10 интересни факти за Земята, които показват колко е специална нашата планета и колко е важно да я запазим такава каквато е.