Много биолози са отделили време и усилия, за да изучат моногамията при животните. Въпреки това обаче все още няма ясен отговор защо някои от тях са моногамни, а други – не.

семейство лебеди

Със сигурност обаче може да се каже, че много по-голям процент от птиците са социално моногамни, в сравнение с бозайниците.
Всъщност има разлика между сексуална и социална моногамия. И едва напоследък се установява, че съвсем малък брой животни са секуално моногамни.

Каква е разликата между двете?

Социалната моногамия означава, че двойката заедно създава гнездото, задно се грижи за поколението. Но един от двамата, или двамата, се сношава с чужди животни от същия вид. Ако това е мъжка птица например, за поколението, което се появява (може дори да е негово), той не поема никаква грижа.

Сексуалната моногамия означава, че двойката е винаги заедно. Заедно се грижи за поколението, но и партньорите се сношават само помежду си.
Всъщност много малко животни са моногамни не само в социален, но и сексуалнен план. Сред тях са: лебедите, някои видове папагали, полевките. Често се случва дори, ако един от двойката загине, другият дори да опита да отнеме живота си.

Защо много повече птици са моногамни, в сравнение с бозайниците?

Птиците нямат мляко, с което да отглеждат малките. Повечето бозайници са полигамни, защото бебетата не бозаят от мъжкия, т.с. майката може да се справи и без него. Тъй като птиците нямат мляко, бебетата се нуждаят и от двамата си родители, за да бъдат нахранени, освен ако малките не могат да се справят сами от съвсем малки.
Някои видове, като гарваните например, се нуждаят от двамата си родители, за да приемат достатъчно храна. Те дори и до година имат нужда от помощ при храненето – не могат да се справят сами. Тъй като много от тях умират именно през тази своя първа година от живота, е добре да бъдат обкръжени от повече членове на семейството – братя, сестри, родители. Така имат по-голям шанс за оцеляване.

Социална моногамност при някои видове

Има различни причини, поради които моногамните животни се сношават с други от своя вид. Една от тях е нуждата от нещо. Или иначе казано, те продават тялото си в замяна на предмет. Така постъпват например пингвините от вида Адели. Двойките заедно се грижат за малките и заедно строят гнездо. В случая гнездото представлява високо каменно укрепление. Но търсенето и изваждането на камъните е един дълъг и сложен процес. Ето защо женските понякога прибягват до тази дребна „хитрина“. Когато мъжкият го няма, те отиват при някой „ерген“ от същия вид, сношават се с него, а в замяна получават няколко камъчета.

Много често при лястовиците, чаплите и други птици, когато единия от двойката излети, за да търси храна, другият да се сношава с друга птица от същия вид. Това важи както за мъжките, така и за женските. Така се оказва, че не само мъжките могат да преследват женските, но и обратното.

Но не всички животни са такива!
Както споменахме вече, сред тях има и видове, които са сексуално моногамни.

Лебеди

Лебедите обикновено остават заедно в продължение на години, понякога дори и за цял живот. Тяхната привързаност е пословична. Неслучайно именно формата на телата им, обърнати едно към друго, образуваща сърце, е символ на любовта. Това са едни от птиците, които, когато останат без своя партньор, изпадат в „депресия“. Понякога дори слагат край на живота си.

Черни лешояди

Черните лешояди остават заедно за много дълго време. Така по-лесно се грижат и за своите малки. Те се редуват при мътенето на яйцата, както и при храненето на малките в последствие. А най-интересното е, че те атакуват други видове лешояди, които участват в сношения с чужди партньори. Счита се, че това е опит да се увеличи моногамията и да се намали безразборното поведение.

Полевката

Въпреки че моногамията не е характерна за повечето гризачи, полевката прави изключение. Тя обикновено формира двойка с друга полевка и това остава за много време, дори и за цял живот. Много често това е женската, с която мъжкият се чифтосва за пръв път. Мъжкият е изключително лоялен и верността му може да достигне до там, че да напада други женски, които се доближават до него. Този тип поведение е свързан с хормона вазопресин. Появява се, когато мъжкият се грижи за малките. Именно под влиянието на този хормон мъжкият изпитва положителни чувства, когато поддържа моногамна връзка. Изследване е установило, че под въздействието на него полигамните полевки стават моногамни.