В българския език до ден днешен са се запазили различни изрази и словосъчетания, които са били актуални в миналото. Много от тях имат своя история, породили са се в следствие на някакъв повод. Такива изрази са например: гаранция-Франция, шменти-капели, власите се давят на края на Дунава и още много други. Историята на някои от тях ще ви разкажем днес.ново двайсет

Тънка червена линия
Този израз най-често има значение на „важна, но неотчетлива граница между нещата“. Когато обаче журналистът Уилям Ръсел го използва за пръв път, той го употребява като синоним на невъзмутимост в боя. Повод за създаването му е Кримската война и смелостта на британците. По време на войната 400 шотландски войници биват нападнати от 2500 руски конници. Командирът на шотландците осъзнава каква е опасността от преминаването на руснаците през полка; осъзнава, че ако допусне това да се случи, руските войски ще нахлуят в лагера на англичаните и ще ги убият. Макар че при подобно числово превъзходство е прието полкът да се строява в 4 редици, командирът нарежда на шотландците да застанат в 2 редици и да не мърдат. А Ръсел по този повод пише, че войниците изглеждали като: „тънка червена линия с надянати щикове“. Руснаците връхлитат шотландците не веднъж, а три пъти. Но шотландците не отстъпват. В резултат на тази смела постъпка руския командир решава, че цялата британска дивизия е скрита наоколо между дърветата и храстите и нарежда на своите войници да отстъпят.

Гаранция-Франция
Изразът се използва, когато подлагаме под съмнение нещо или, когато сме сигурни, че то няма да се осъществи.
Относно възникването има две твърдения – едното е свързано с навечерието на Втората световна война и Полша, а другото – с Наполеон.
Първото твърдение се свързва с две държави – Франция и Германия, които дават гаранция на Полша, че ще запазят нейната сигурност от заплахата на Хитлер. Това обаче не се случва. Те нарушават споразумението, а Полша е нападната. Смята се, че този подигравателен израз е бил използван от тогавашната българска преса.
Второто твърдение е, че това е израз на Наполеон – за Франция. Твърди се, че е казал „Цяла Франция ни е гаранция“, тъй като според някои той е приемал Франция като гаранция за всичко.

Ново 20
Изразът се употребява с доза неодобрние. Свърза се с неприятна изненада.
А значението се поражда преди около век. През 1885г. за пръв път се въвежда хартиената двадесетолевка. Хората обаче изпитват недоверие към нея, просто защото не е монета. Малко по-късно на нейно място се появяват сребърни монети. След това отново се емитират двадесетолевки.
А само в периода от 1917г. до 1924г. се оказва, че има три различни вида двадесетолевки. Тъй като по времето на войните се наблюдава силно обезценяване на парите, новото 20 е символ на това обезценяване. Ето защо и изразът има по-скоро негативно значение на думата изненада.

Шменти капели
Шменти капели е синоним на измама и лъжа. Може би най-достоверно би било да се каже, че словосъчетанието идва от неправилното (или по-скоро побългареното) произношение на италинаското capelli smentiti. То означава перука, изкуствена коса. Всъщност това твърдение е напълно реалистично, тъй като има много примери за думи в бългаския език, които са заимствани от чужди езици, но са побългарени – или е променено в известна степен произношението им, или се добавя допълнителна буква за по-благоприятно звучене в края. Освен това звучи съвсем логично думата за перука да създаде асоциация с лъжа или измама, каквото е и съвременното, макар и малко поостаряло значение на словосъчетанието.

Власите се давят на края на Дунава
Произходът на този израз е наистина интресен. Мнозина смятат, че той е свързан с Първата световна война. Тогава румънците превзели Тутракан. Но нашите войски успели да си проправят път сред укреплението и да проникнат в крепостта. Виждайки това, румънските войски избягали, много от тях скочили в Дунава, за да доплуват до Румъния. Българите започнали обстрел. Мнозина от румънците се удавили. Част от тях – на края на Дунава. Оттам се е породил и изразът.
Но това не е единственото твърдение за произхода му. Според други твърдения изразът значи, че те се давят на плиткото – в единия край на Дунава. В миналото българите са възприемали власите като чергари, в този смисъл те са били ненадеждни в представите им. Това били хора, на които не можело да се разчита. Затова се казва, че те се давят на края на Дунава.

Има още толкова много изрази с интересна история. Вие сещате ли се за някои от тях?