Интересни факти за българските съкровища има много. Като цяло България е страна с древна култура преминала през много метаморфози във времето. На нейна територия са се появили едни от най-ранните и значими находки в Европа и света, но за жалост повечето от тях са пръснати извън родината, разграбени или неоткрити и недоуточнени. Българските съкровища официално, които са значими и известни се броят на пръсти, но всъщност те са много повече. Находките от Панагюрище, Рогозен, Варненския некропол, златното съкровище от Вълчитрън, това край Враца и златната маска на Терес от могилата „Светица“ – са едни от най-ценните ни и световно показвани съкровища. Сред тях във времето се добавят и намерените в Летница съкровища, тези от Луковит и Борово.

Един смущаващ и тревожен факт ще ви направи впечатление – българските безценни експонати и находките им не предизвикват, като че ли световен интерес на учени и археолози. Те не правят фурора, които редица Египетски съкровища например са направили, а не са по-малко безценни и уникални, та дори и доста по-стари. Защо е така? Може би не умеем да ценим славното си минало, дълбоките си корени във времето и си оставаме малък и свит в ъгъла народ, пръснал богатствата си по света. Нашето културно наследство е най-малко изучавано, най-малко рекламирано ако щете и дори пренебрегвано. Кога ще спре тази тенденция и дали ще спре въобще е въпрос на държавническа политика и самосъзнание!

Интересни факти за някак си недооценените български съкровища

Навярно знаете за Панагюрското съкровище. Но едва ли знаете, че именно то е най-старото златно съкровище откривано в света въобще. То дали по ирония на съдбата или не е най-известното ни златно съкровище откривано някога, макар и редица други откривани в последствие съкровища да са не по-малко важни. Това съкровище е открито в далечната 1949 година от трима братя. Като цяло учените предполагат, че златния сервиз, които представлява съкровището е принадлежал на владетел от племето Одриси. Предназначението на деветте златни съда е било за религиозни ритуали и количеството злато в самото съкровище е над шест килограма. Това съкровище принадлежи днес на Националния музей, но често пътува по света. Датирано е от 3 век преди новата ера според археолози.

варненското златно съкровище
Варненското златно съкровище

През 1972 година в България е открито още едно исторически уникално златно съкровище, а именно Варненското. Сред интересните факти за него е факта, че то е вероятно най-старото технологично обработено злато в света въобще. Отново е открито съвсем случайно от млад мъж, чийто родители викат в последствие археолозите. Защо археолозите не търсят сами тези безценни реликви и защо интереса към тях е толкова слаб не се знае и до днес.След проведени разкопки в близост до Варна е установено, че това златно съкровище е от 6 век преди Христа и е разпръснато в 294 гроба на чийто територия са намерени над три хиляди различни по вид накити. Всички те са от 24 карата чисто злато и са обработени по уникален за времето си начин. Съкровището от Рогозен е най-голямото откривано в България до момента. То е било скрито в село Рогозен, Врачанска област. Отново не е търсено целенасочено и защо не се знае, може би не познаваме историята си достатъчно добре. Намерено е случайно от земеделец в нивата му и той след време е решил да сподели откритието с кмета на селото, а в последствие са извикали и археолозите. Това уникално сребърно съкровище от 165 прекрасно изработени и позлатени на места съдове е отново дело на Древните Траки, смятат археолозите. Среброто за него е от най-висока проба и различните експонати вероятно са изработвани по различно време и при това на различни места. Защо е събрано и заровено именно по тези български земи отговор отново нямаме! 1986 е годината, в която съкровището е открито у нас.

Най-ранното открито у нас златно съкровище е това от Вълчитрън, село в Плевенска област. То е намерено през 1925 година. То е и най-голямото Тракийско съкровище откривано на територията на България въобще. Златото вложено в него е почти 13 килограма и от него са направени 13 обредни съдове, за религиозни ритуали на траките. Сред интересни факти за съкровището е неговата датировка. То се датира назад във времето още през 16-12 век преди Новата ера. Няма да ви изненадаме, ако ви кажем, че златното съкровище отново не е търсено целенасочено от държавата, местни или международни екипи археолози. То е намерено съвсем случайно от копаещ лозето си човек. Днес Вълчитрънското златно съкровище има реплика в Плевенския музей, а оригинала е изложен в София, в Археологическия музей. Самата изработка на тази реликва е така фина и деликатна, че за времето си направо е уникална.

Сравнително най-новата находка на златно съкровище у нас е от 2004 година. Именно тогава, при целенасочена археологична експедиция, което е и сред интересните факти за това съкровище, е намерена уникална находка. Тя е открита в така наречената „Долина на Тракийските царе“ именно в могилата „Светицата“ близо до град Шипка. Най-ценните находки от това съкровище са маската на цар Терес, която е от чисто злато и с датировка от 5 век преди Новата ера, бронята му от бронз и предполагаемият негов златен пръстен-печат. Маската на Терес, цар на Одринското царство е великолепен експонат, намиращ се днес в Националния Археологичен музей.

Легенди за българските съкровища има много. Ние ви изброихме само малка част от златните съкровища, повечето са разграбени от земите ни и пръснати по света от завоеватели в различни периоди на Българската държава. Някои са в колекции на чужди музей по света за жалост, други в частни колекции, а за страната ни остава малка част от това славно и бляскаво минало. Така например все още е мит и легендата за Белинташ, над Асеновград където се е намирало най-голямо светилище на бесите. Именно в това светилище на тракийското племе се предполага, че е заровено безценно златно съкровище дарено на бесите от Александър Македонски. Къде никой не знае! Загадка си остават и съкровищата на българските царе, след като България пада под Турско робство. Сред интересни факти е легендата, която гласи, че безценната хазна на цар Шишман е изнесена на волски каруци и е скрита сред чукарите при Черепиш. Има още легенди за римската крепост Констанца при Хисар. Там вероятно са скрити несметните богатства на последните Римски императори в плетеница от подземни тунели. Не знаем нищо и за ограбените от турците български съкровища, за тези заровени от войводите, като Вълчан войвода и много други легенди, като тази за Средновековен Хоталич.

Тепърва територията на страната ни ще разкрива редица уникални находки, но дано интереса към тях и намирането им да е по-голям за в бъдеще, защото те са наистина уникални!