„Герника“ е картина, рисувана върху платно през 1937г. от Пабло Пикасо. От много критици тя се счита за една от най-трогателните и силни антивоенни картини в историята.

Герника на Пикасо
Герника изложена в музея Reina Sofia в Мадрит

Създадена е в отговор на бомбардировките на Герника, баско село в Северна Испания. Селце, което германските съюзници разрушават по време на Гражданската война. Тук са застъпени теми, като: страдания, смърт, разруха. Но творбата не отразява само кръвопролитието. Тя има за цел да внуши емоция. Изобразявайки агонията посредством няколко драматични образа, Пикасо създава едно от най-впечатляващите изображения на войната въобще.

Сцената е представена в рамките на една стая, под светлината на крушка. Крушката, нарисувана по този начин, може да има не едно, а няколко тълкувания. Образът й може да бъде интерпретиран както към светлина, осветяваща ужасната картина на човешката трагедия, така и като силите на войната, които зорко наблюдават покушителния резултат от своите действия. В картината място намират и други образи-жертви: ранен войник, който държи счупен меч – символ на поражението на хората; жена в огън; майка, хванала умрялото си дете; гълъб със счупено крило. Тук можем да видим и два образа, характерни за Испания, а именно този на бика и на коня.

Картината е нарисувана изцяло в черно-бели тонове. Тук няма краски, нито ярки цветове. Само мрачно настроение, болка и хаос, пресъздадени с различни нюанси на сивото и черното. А символите са навсякъде. Формата и позата на хората и животните в картината е символ на протеста срещу безобразията на войната. А възпламенените сгради и рушащите се стени изразяват не само унищожението на Герника, но и отразяват разрушителната сила на гражданската война в Испания.

„Герника“ се е превърнал в универсален и мощен символ, предупреждаващ човечеството за страданията и разрушенията от войната. А фактът, че не са налице явни препратки към конкретната атака е допринесло за това картината да бъде разчетена като универсално и вечно съобщения.

Веднага след създаването си, „Герника“ постига огромен успех. В момента картината се намира в Националният музей на модерното изкуство “Reina Sofia”, макар желанието на самия творец да е било произведението му да се съхранява в музея “Прадо”( Museo del Prado) в Мадрид.

Руините на Герника - май 1937
Руините на Герника – май 1937