феромони и ароматиСпоред учените съвременният човек получава 40% от впечатленията си чрез визуално възприятие, но информацията, която приемаме чрез обонянието, достига до мозъка много по-бързо.

Ароматите влизат в непосредствен контакт с лигавицата на носа – по този начин емоциите, настроенията, енергията на околните неволно навлиза в личното ни пространство. Именно затова човек е в състояние много точно да реагира на измененията в обкръжаващата среда, дори ако те са невидими и не се чуват – просто защото носът ни улавя някакъв тънък нов нюанс. Обонянието е едно от най-фините сетива. Способността на носа да различава и определя свойствата на различни химични вещества е почти невероятна. На практика се провежда светкавичен химичен анализ, който при лабораторни изследвания може да отнеме месеци наред. Носът опознава моментално ароматите при съвсем малко количество от съответното вещество по начин, с пъти по-прецизен от най-съвременните лабораторни апарати.

В какво се състои магията на ароматите?
При другите сетива (зрение, слух, допир) ние можем да „филтрираме“ усещането, тоест, да се откажем от възприятие или съзнателно да направим чувството по-интензивно. За радост или за нещастие, не сме в състояние да контролираме обонянието си. Може би затова най-силното женско оръжие в борбата за физическо притежание на партньора, за симпатия, привързаност и любов е магията на уханията. От друга страна, коварството на обонянието е в това, че просто преставаме да забелязваме миризмите, с които сме обкръжени постоянно или за продължителен период от време. Но именно ароматът определя нашето отношение към даден човек, позволява ни бързо (затова и несъзнателно) да го окачествим като „свой“ или „чужд“, да определим дали е сексуално привлекателен.
В астрологията всички сетива имат свои „домове“. За зрението отговарят Слънцето и Луната, за вкуса – Венера, за слуха – Сатурн и Меркурий. А за обонянието е отговорна планената на „голямото щастие“ – Юпитер. Всяка зодия има „свои“ аромати, които и прилягат най-добре. Вероятно знаеш, че един и същи аромат ухае по различен начин върху кожата на различните хора. Ако парфюмът на приятелката ти прави главозамайващо впечатление, няма никаква гаранция, че е подходящ и за теб. Тайната е в това, че нашата природна миризма може да се съчетава или не със съответния парфюм.

От какво зависи собственият аромат?
Без съмнение един от най-важните фактори е храната, която сме консумирали. Особено силно влияят продукти като консерви, месо, чесън, лук, алкохол. Именно затова те са напълно изключени от аюрведическата кухня. Обратно, свежите плодове и зеленчуци, пребиваването на слънце и в моретоо ставят приятна „следа“ в тялото ни, правят ни по-привлекателни и благоуханни.

Фермони
Фермоните са открити от немски учени, които през 1956 година съумяват да отделят от вещество от жлезите на мъжки копринени пеперуди, което привличало самките от същия биологичен вид. Назовават полученото вещество бомбикол – от латинското название на копринените пеперуди, Bombux mori.
Всъщност цели 200 години по-рано френските куртизанки вече са били наясно с възбуждащо-сексуалното въздействие на аромата на мускуса и с успех се възползвали от влиянието му върху мъжете.
Мускусът е вещество, изработвано от жлезите на някои животни, открива се също и в корените на определени растения (например в семената на хибискуса). Животните го „използват“, за да маркират територията си и да привличат представители от противоположния пол. И до днес парфюмите на натурална основа – в частност с мускус – са много по-скъпи от тези на синтетична база.

Типове фермони.
Според въздействието си фермоните се делят на два основни типа: Първият тип подтиква към незабавни действия, използват се за привличане на брачен партньор, подаване сигнал за опасност и т.н. Другият тип фермони се използват за формиране на някакво определено поведение и влияние. Например, специален фермон, определян от пчелата-майка, потиска половото развитие на другите пчели-самки, за да ги превърне в пчели-работнички. Изследването на човешките фермони все още не е приключило. Засега са установени фермони на половото привличане, такива, които указват пътя към дома, служещи за маркиране на личната територия, фермони на страха и тревогата, на половото съзряване и дори на смяната на пола. Учените са стигнали и до извода, че в потта на някои мъже се съдържат вещества, които магнетично привличат жените. Разбира се, правени са опити за производство на парфюми с фермони. Обаче те остават далеч зад магически ухания като например Шанел No5 – все пак хората не са пчели или мравки… Само вълшебниците парфюмеристи знаят как да сътворят парфюм, който удивително да привлича противоположния пол. Често тайната е в природните компоненти, които съставят основата на аромата. Известно е, че някои вещества спомагат за снемане на стреса и отпускат, други придават увереност и те превръщат в „душата на компанията“, а трети възбуждат страстни желания.

Как да направиш правилния избор.
Уханията се делят на „летни“ и „зимни“, за блондинки и за брюнетки. Но има и закономерности според зодиакалния знак. Знаците от зодиака се делят по стихии, а хората – по темперамент.

Огън
Овен, Лъв, Стрелец – страстни, импулсивни холерици. Управлят ги Марс, Слънце, Юпитер, тоест – Енергия, Яркост, Мъдрост.

Въздух
Близнаци, Везни, Водолей – общителни и интелектуални сангвиници. Меркурий, Хирон и Уран са техните богове – което означава Скорост, Разбиране и Оригиналност.

Вода
Рак, Скорпион, Риби – чувствителни и емоционални флегматици. Покровителстват ги Луна, Плутон и Нептун: съответно Душа, Власт и Въображение.

Земя
Телец, Дева, Козирог – практични и разумни меланхолици под покровителството на Венера, Прозерпина и Сатурн – Любов, Чистота, Порядък.

Различните класификационни системи подразделят ароматите на 20-30 категории (цветни, дървесни, плодови и т.н.). Но както хората, така и ароматите имат свой характер, индивидуалност и стил, така че не е възможно да се определят в строги групи. Но ако знаеш главната планета на своята зодия, можеш лесно да установиш и личния си аромат.
Ароматите биват сладки (Венера), свежи (Меркурий), цветни (Венера + Луна), дървесни (Сатурн), папратови (Плутон), „кожени“ – съчетаващи мирис на дим, изгоряло дърво и тютюн (Марс), екзотични или ориенталски (Луна), тръпчиви (Слънце).

В личния хороскоп на всеки от нас енергията на различните планети е разпределена в различни пропорции, така че на всеки знак съответства определена комбинация от цветове и аромати. Меркурий и Уран според митологията нямат ясно изразен пол, така че нотките на свежест присъстват и в мъжките, и в женските ухания. Мъжките планети са Плутон, Марс, Юпитер и Слънце. Затова привлекателните мъжки аромати са папрат, кожа, дим, тютюн, плодове. Женските планети са Венера, Луна, Сатурн – цветни, сладки, източни ухания.

Овен (Марс) – цитрус, пачули, амбра.
Телец (Венера) – лимон, бергамот, кедър.
Близнаци (Меркурий) – лавандула, мандарина, кориандър.
Рак (Луна) – бергамот, розмарин, грейпфрут.
Лъв (Слънце) – лимон, санталово дърво, дафинов лист.
Дева (Меркурий) – евкалипт, роза, иланг-иланг, портокал.
Везни (Венера) – мента, кориандър, розмарин.
Скорпион (Марс) – санталово дърво, лимон, бор, карамфил.
Стрелец (Юпитер) – кипарис, тамян, хвойна.
Козирох (Сатурн) – жасмин, евкалипт, какула.
Водолей (Уран) – бергамот, розмарин, кориандър.
Риби (Нептун, Юпитер) – хвойна, лимон.