Turritopsis-nutriculaЕдинственото безсмъртно същество на Земята, вероятно е медузата Хидроид (Turritopsis nutricula), която има диаметър едва 4-5 мм,. Тя е уникално животно, което е способно да се подмладява, според вестник The Times. Обикновено медузите загиват след размножаването си, обаче Turritopsis умее да се възвръща от стадия на “възрастна” медуза към „детския“стадий на полипа.

Теоретично, този цикъл може да се повтаря до безкрайност, което прави дадено същество потенциално безсмъртно. Turritopsis nutricula са намерени в топлите тропически води, но учените подозират, че този вид се разпространява и в други райони.

Медузите и хидрите отдавна вече са попаднали в полезрението на биолозите и генетиците, които се надяват с помощта на тези същества да разкрият тайните на процеса на стареенето. Теорията за „биологичното безсмъртие“ на хидрата била представена още през XIX век, а в края на 1990-та експериментално било доказано, че хидрите не умират поради стареене.

Трябва да се отбележи, че на биолозите са известни и други „безсмъртни“ клетки, способни при благоприятни условия да се делят безкраен брой пъти. Към такъв вид се отнасят, например, стволовите клетки.

Самуил Колев