Натурални методи за борба с мазната кожа.

Мазната кожа може да бъде причинена от редица фактори – нездравословно хранене, хормонален дисбаланс и дори летните горещини и влажното време могат да причинят това неприятно състояние на лицето. Тук ще ви покажем няколко метода за борба с проблема, използвайки само продукти, които ще намерите дори в кухнята ви.

Домашни маски за лице

Бележка: Не използвайте някоя от съставките, ако имате алергия към нея и използвайте само пресни продукти. Също бъдете внимателни със зоните покрай очите. Преди започване измийте си грима от лицето (ако имате такъв) и почистете добре, преди да приложите някой от методите отдолу :

Мътеница (напитка наподобяваща айрян). Намажете обилно лицето с домашна мътеница. Оставете да престои 15 минути и след това изплакнете. Правете това всеки ден, или при нужда.

Ябълков оцет: Смесете една част ябълков оцет към 3 части вода, нанесете върху лицето и оставете да престои около 5 минути преди да измиете.

Ябълков оцет,вариант 2: Натопете памучна кърпа в смес от 1 супена лъжица ябълков оцет към половин чаша гореща вода. Сложете кърпата на лицето, а отгоре сложете друга натопена в гореща вода. Оставете за 10 минути, след това махнете и изплакнете лицето – първо с гореща, след това със студена вода.

– Белтък от яйце: Разбъркайте белтък от яйце за минута-две (или докато не се сгъсти), след което добавете 1 супена лъжица мед и разбъркайте отново. Накрая добавете и 1 супена лъжица сок от лимон. Покрийте лицето и врата и след 10 минути изплакнете.

– Грейпфрут и овесена каша: Изцедете пресен сок от грейпфрут (портокал и лимон също ще свършат работа) и смесете с непреработен овес, за да се получи каша. Нанесете върху лицето и изчакайте докато поеме и изсъхне овесът, след което изплакнете с хладка вода.

– Фреш: смесете 1 към 1 лимонов сок и вода. Нанесете върху лицето, изчакайте докато изсъхне и след това изплакнете.

– Бадемово брашно и мед: направете си кашица от бадемово брашно и мед, нанесете върху лицето и оставете за няколко минути, след което изплакнете с хладка вода.

– Краставици: Нарежете краставица в тензух. Вземете тензуха и изцедете колкото се може повече сокът от краставицата. Смесете го със сок от лимон и нанесете върху лицето и врата. Оставете да действа за около час и след това изплакнете.

– Картофи: нарежете суров картов и натъркайте резените по лицето. След това изчакайте известно време да поеме и изплакнете.

– Домати: Смесете в блендера пюре от домати със сок от лимон. Нанесете върху лицето за около 10 минути, след което изплакнете добре.

– Ружа: Накиснете корени от това растение в 250мл. вода за около час. След това прецедете отварата и направете маска на лицето.

– Лед: Може би най-простата рецепта – редовно плакнете лицето си със студена вода ежедневно, а също и разтърквайте лед по мазните области – това не само е приятно през лятото, но и намалява отделянето на секреция от мазни жлези.

– Мента: Наберете няколко листа от мента и се опитайте да изцедите сокът от тях. Смесете го със сок изстискан от краставица и смесете 50:50. Нанасяйте 2 пъти на ден и съхранявяйте на студено в хладилника. Маската ще ви помогне не само за мазната кожа, но и прочиства черните точки.