диетата на Харкомб

Диетата Харкомб стимулира загубата на килограми като забравяте да броите калориите, което означава, че може да отслабвате като ядете толкова, колкото си поискате. Звучи добре нали? И ние мислим така. Диетата дава отговор на въпроса, защо има толкова хора с наднормено тегло, след като всички опитват различни методи за слабеене. Написана е от дама, която дълги години опитва различни неработещи диети и хранителни режими (звучи познато?), което не само значи, че броенето на калории е безполезен процес, но и че единственият успешен метод за сваляне на килограми е да работите с тялото си, а не против него.

С какво всъщност е свързана Харкомб ?

В същността на тази диета, е че тя започва както всяка останала, но евентуално се превръща в начин на живот, което означава да поддържате мечтаните килограми. За разлика от другите режими, където съществуват храни които трябва, или не трябва да ядете, тук няма никакви ограничение за количеството и това определено звучи съблазнително.

За разлика от диетите „Додо“ и „5:2“, при Харкомб няма значение колко калории консумирате, а какво консумирате.

Основната идея, е че колкото повече се ограничаваме от приетото количество храна, тялото ни реагира със забаване на метаболизма и опитвайки се да запази повече мазнини, така че да може да работи нормално и с по-малко калории. Харкомб работи с тялото ви, а не против него, като му доставя здравословна храна (дори в големи количества).

Трите фази на диетата

В този режим на хранене се преплитат три фази: първата е интензивната, втората е малко по-свободна, а последната фаза се състои в това просто да следвате няколко прости правила, които ще направят диетата успешна за вас в изключително дългосрочен план.

– 1вата интензивна фаза: За няколко дни ще трябва да спазвате сравнително проста диета, предназначена за „бърз старт“ на загубата на излишните килограми. Въпреки всичко, на някои от вас, тази първа стъпка може да ви се стори малко трудна, ето защо авторът на диетата е решил да я сложи в началото, когато мотивацията ви е най-силна.

– 2-ра фаза: като цяло това просто е по-лек вариант да първата фаза. Целта е да продължите това, което сте започнали първоначално, но с по-разнообразна храна, което в никакъв случай не би ви затруднило.

– 3-та фаза: целта тук е да задържите колкото се може по-дълго постигнатият резултат (в най-добрият случай – завинаги).

 

Какво всъщност трябва да ядем?

Храната, която ще консумирате зависи от фазата, в която се намирате.

 

Във фаза 1

Както споменахме в началото – ще може да ядете риба и месо толкова, колкото ви се яде стига да бъде свежо и непреработено. Това включва почти всичко – пилешко, свинско, говеждо, патешко, агнешко, бекон, шунка, сьомга, риба тон, скариди, миди и т.н.

Към това може да добавите и риба в консерва, стига да не съдържа допълнителни добавки с изключение на олио и сол.

Например сьомга на тиган леко запържена в зехтин или масло, с бобена салата със зехтин ще бъде перфектният обяд за фаза едно и две.

Може да ядете колкото яйца пожелаете, а също така и почти всички зеленчуци с изключение на гъби и картофи.

Няма ограничение и за йогурд, билковия чай, кафето (без мляко), както и до 50г кафява захар на ден (150г. за вегетарианците).

През първите пет дни от първата фаза не може да ядете: гъби, картофи, плодове, торти, бисквити и сладкарски изделия, сирене, мляко, алкохол, натурални сокове, както и всичко, което може да бъде мариновано.

Примери за хранене през фаза 1

– яйца на очи и бекон

– задушена бяла риба със салата, лимон и зехтин

– печено пиле с лук и зеленчуци

Във фаза 2

Когато стигнете до тук трябва да спазвате само три правила: позволете храносмилането на храната, не смесвайте мазнини и въглехидрати на едно ядене и не яжте храни, които ви засилват апетита.

По-лесният начин да позволите на храната да се храносмила е като се храните само с „истински“ храни, което означава че не трябва да ядете нищо, което не е в натуралната си форма. Примерно винаги използвайте кафява захар, пълнозърнести тестени изделия и хляб, вместо белите им алтернативи. Не яжте захар с изключение на тази, която се съдържа натурално в плодовете, млякото и други храни (да, това означава, че ще трябва да се откажете от шоколадовите барчета, кексове, бисквити, бонбони, шоколади и т.н.). Яжте картофи, не чипс. Яжте риба, не фишфингърс. Не пийте натурален сок, а яжте плодовете. Също така винаги яжте прясна, непреработена храна, която не съдържа никакви добавки.

Примери за хранене през фаза 2

– омлет с шунка

– риба тон със салата и балсамов дресинг

– ягоди и кисело мляко

Във фаза 3

Това е най забавната фаза! И надяваме се фазата, която ще следвате до края на живота си. Може да преминете към нея, тогава, когато вече сте достигнали мечтаните килограми във фаза 2. С изключение на тази фаза може да ядете почти всичко, което искате в почти всяко време, в което огладнеете. Яденето на абсолютно всичко по всяко време обаче е не толкова препоръчително. Всичко, което трябва да правите е да се контролирате.

Основната цел и тук е да не ядете преработени храни, но пък може да си хапвате калорични десерти, когато имате специален повод, или пък нещо друго, което отдавна искате, но не го правете толкова често! Идеята е, че вече сте научили достатъчно за добрата храна и дори няма да ви се иска да погълнете цялата торта наведнъж, когато я извадите от хладилника, а само малко парченце, което няма да повлияе на фигурата ви.