Случвало ли ви се е да изпадате в онова странно състояние, в което сте сигурни, че случващите се неща вече сте ги преживели?

Дежавю – има ли рационално обяснение

Ако да, вие сте от онези 80% от хората, които са имали дежавю.

На какво се дължи, има ли мистика или всичко си има логично обяснение, това ще разгледаме в този материал.

Дежавю в буквален превод от френски означава „вече видяно“. Именно това е и усещането – вече сте видели и били в същата ситуация и преди. Възможно ли е?

Терминът „дежавю“ е използван и наложен от френския психолог Емил Буарак.

За възникване на състоянието има няколко хипотези:

·       Официалната научна теза гласи, че „дежавю“ се случва, когато е налице химичен дисбаланс в някои части на мозъка. Конкретно те отговарят за приемането и обработването на случващото се в настоящия момент. Ако сигналите, предназначени за този център, попаднат в частта, отговаряща за спомените, се получава „дежавю“. С други думи нещата, които се случват сега, погрешно попадат в центъра за спомените ни и затова смятаме, че вече сме преживели ситуацията.

·       Друга много популярна хипотеза свързва явлението с пророчески способности. Често се обяснява с повторение на събития от минали животи или дори предвиждане на това, което ще се случи.

·       Също така привържениците на разбирането, че времето не тече праволинейно „минало – настояще – бъдеще“, а всички варианти съществуват едновременно, смятат че „дежавю“ е пресичане на няколко времена.

Всеки човек, преживял това явление често го описва като изненадващо, внезапно, объркващо и леко свръхестествено.

Най-характерните черти на „вече видяното“ се случват при водене на разговор – пълно съвпадение на участниците, темата, обстановката, движенията – абсолютно всичко! Другото е при посещение на непознато място. Чувството, че и преди човек е бил там, знае кое къде е и се ориентира доста добре.

Състоянията на „вече видяното“ се срещат изключително често при хора, страдащи от епилепсия, шизофрения или друг вид смущения. Обикновено се случват в началото на криза.

Разбира се, това не е симптом и в никакъв случай не може да се говори, че хората имали „дежавю“ страдат или ще започнат от гореспоменатите заболявания.

Сред най-известните личности, имащи епилепсия е бил Нострадамус. Много учени сочат именно заболяването му като причина за пророческите му способности.

Дежавю едва ли някога ще бъде наложено и прието само като научно обосновано състояние или само като среща със свръхестественото. Хората са твърде различни, за да приемат това толкова интересно явление еднозначно.

За някои винаги ще бъде просто объркване в мозъчната дейност, а за други – спомени от минал живот!