Братята Прошек определено са част от историята на Следосвобожденска България и са едни от личностите допринесли за нейното развитие.

Паметник на братя Прошек в София
Паметник на братя Прошек в София

Защо тези чехи по произход и българи по сърце са били толкова влюбени в родината ни? Как са се стекли животите им, че да станат част от българския елит и да създадат архитектурни паметници, които и днес българина подминава, без да знае че са дело именно на фамилията Прошек, породени от обичта им към нашата малка и китна страна?

Разказът ни днес посветихме именно на двамата братя чехи, които почти всеки втори българин свързва с пенливата бира, но те са направили и много по значими за страната ни неща. Жалкото е, че много млади хора въобще не знаят нищо за Иржи и Теодор Прошек, които са оставили ярка следа в българската история след Освобождението. Именно този порив да информираме младите българи и въобще всички българи, за важните личности в нашата история, ни накара да Ви разкажем и за братята построили пивоварни у нас, мостове, паметници и редица други архитектурни забележителности, за които даже не предполагате. Да започваме…

Кратка автобиография на Теодор Прошек и Иржи Прошек

Иржи Прошек е роден в Чехия. Дали, че е роден на 25 Декември, през далечната 1847-ма година белязва живота му не се знае, но се знае, че е бил изключително интелигентен, ерудиран и образован човек. Ражда се в град Бероун, който се намира в непосредствена близост до магическа Прага. За онова време Иржи получава повече от добро и елитно образование. Иржи Прошек е бил дипломиран висшист по землено и строително инженерство, вероятно това ще Ви помогне да си обясните следващите инженерни и архитектурни чудеса, които той и брат му създават у нас! Висшето си образование Иржи Прошек завършва в Чехия в политехниката в Кралев. Този космополитен човек освен изключително добър инженер и строител е бил и изключителен лингвист. Владеел е цели 5 езика, от които немски, френски, руски, английски и италиански. Кога Георги или Иржи Прошек идва в България? Споменахме Георги, ако забелязахте. Иржи Прошек приема светото кръщене у нас и се прекръства от Иржи на Георги – толкова е бил пленен от нашата страна, която ние днес рушим с лека ръка.

Георги Прошек идва у нас през 1869-та година. Той тъкмо е завършил образованието си и се озовава в една чужда страна, в която иска да остане завинаги и да бъде погребан тук. Георги умира в столицата ни София на една доста ранна възраст от 58 години. През 1905-та година е погребан не другаде, а в полите на Витоша, което е и неговото предсмъртно желание. После гроба му е преместен до този на брат му в Софийските католически гробища. Защо този чех е бил толкова свързан с нашата страна, какво го е накарало да поиска да бъде погребан у нас и защо предсмъртното му желание е било завинаги да остане в България, дори след смъртта си? Това ще разберете малко по-късно в материала ни!

Теодор Прошек по-малкия брат на Иржи Прошек се ражда също в Чехия. Той е 11 години по-малък от брат си, но споделя същата страст и обич към нашата родина. Ражда се през 1958-ма година в Бероун. Разбира се получава изключително добро образование за онова време и получава диплома за завършено висше образование. За разлика от брат си Иржи, Теодор работи в родна Чехия кратко време, преди да предприеме пътуването си към България. Георги Прошек пристига у нас преди България да е постигнала напълно така мечтаното Освобождение, през 1878-ма година. Но Теодор пристига у нас точно в тази година на Освобождението, вероятно подтикнат, поканен или убеден от брат си.

Съдбата, братската връзка и въобще живота е странно нещо – Теодор, който също бива покръстен у нас и приема българското име Богдан, умира точно един месец след кончината на брат си. Той е едва на 47 години, когато го покосява смъртта. Много изследователи на живота на Богдан Прошек и на двамата братя Прошек въобще, твърдят че по-малкия брат Теодор си отида твърде рано от живота, понеже мъката по големият му брат е непреодолима. За разлика от Георги, Богдан е погребан първоначално в Централните Софийски гробища – Католическите и там е гробът му до днес.

Братята Прошек – какво са направили те за България, което мнозина българи не са правили и няма да направят?

Георги и Богдан Прошек са свързвани у нас предимно с легендарната си пивоварна. И как иначе, чех ако не може да прави пивоварни и бира, кой може тогава!?

Точно през заветната 1884-та година братята Прошек отварят вратите на легендарната си, масивна и огромна за времето чешка пивоварна. Тя се нарича естествено ПРОШЕК и се забелязва от километри извисена на Софийските хълмове – понеже сградите са били масивни и с впечатляваща архитектура. Тази легендарна пивоварна се намира днес на софийската улица Сан Стефано. Гледа в прозорците на сградата на Българската Национална телевизия. За времето си, обаче в тогавашна следосвобожденска София не е имало много такива чудеса на архитектурата и модерния бит. Всичко за построяването на пивоварната ПРОШЕК тръгва от интересния начин, по който братята са правели и пренасяли чешко пиво у нас. Мъстта за бирата е била правена в Княжево. От там обаче готовият материал е бил складиран в дървени бурета и оставен за ферментация в тях. Буретата са били на склад в така легендарната изба ДЪЛБОК ЗИМНИК!

При цялото това пренасяне на буретата с ферментираща бира, обаче е имало редица неудобства. Като опитни инженери двамата братя подемат идеята да си направят пивоварна точно до избата и така през 1881-ва година строежа на собствената им пивоварна започва. Георги и Богдан Прошек са били с опит в инженерството и строителството, затова и през 1884-та година тяхната пивоварна започва да работи на пълни обороти.

През 1885-та година, едва година след откриването ѝ, пивоварната става придворен доставчик на бира за царския елит и двор. Освен това пивоварната е имала и собствена бирария до самата фабрика за бира. Така се дава началото на истинската легенда – ДЪЛБОК ЗИМНИК в столицата. Освен първата си пивоварна, братята Прошек построяват у нас още няколко пивоварни в София с прилежащи бирарии. Този тип заведения стават предпочитани и легендарни за софийския елит, като ежедневно са били посещавани от стотици софиянци.

Георги Прошек не само създава заедно с брат си модерния и съвременен вид на столицата, той помага за Освобождението на България. Идвайки у нас през 1869-та Иржи става част от хората, които активно помагат на революционерите у нас. Постъпката му да демонтира над 200 метра железопътен път до Одрин, само за да забави турските войски – няма да бъде забравена. Така частите на Османската империя, които е трябвало да подкрепят турските войски при Шипка, са били забавени с поне 30 часа, според историци. Благодарение на това руските и българските войски успяват да удържат на нападението и османците падат при Шипка, а България е свободна. За тази си героична постъпка, Георги Прошек получава орден от императора на Русия Александър 2-ри.

След Освобождението Георги започва работа в Градската техническа служба на София. Той е първият човек на тази длъжност, който създава първата кадастрална снимка на столицата в центъра– макар и частична. Напълно реално може да се каже, че Георги Прошек е един от създателите на основите на съвременна Европейска София. Той активно участва в регулационния план на уличното разпределение в столицата.

За да се случи всичко това помага много и тогавашната подкрепа на първия български владетел след Освобождението – княз Александър Батенберг. Той бързо подписва и узаконява плановете на строителите на тогавашна София. Сред тях са и братята Прошек. Благодарение на тях и хора, като тях столицата започва да се развива, да се разраства и да добива облика на красив Европейски град.

Днес хиляди софиянци минават по два от символите на София постоянно – Лъвов и Орлов мост, но знаят ли, че благодарения на братята Прошек, те са факт! Именно Иржи и Теодор Прошек са инициаторите и част от изпълнителите на проектите за двата централни моста в столицата. На метри от Орлов мост е и фабриката – пивоварна ПРОШЕК, за която вече ви разказахме. Целта на Прошек е да превърнат центъра на столицата не само в един модерен градски център, а в място възпяващо Свободата на българите. Специалисти от Виена специално изработват металните парапети и скулпторите на Орли за моста. Лично Георги Прошек ги донася в България, за да се завърши уникалния мост в центъра до пивоварната.

През 1888-ма година братята Прошек започват и строителството на втория централен мост в столицата – Лъвов мост. Той заменя и донадгражда стар каменен мост наречен тогава Шарен мост, за да се оформи една уникална централна част. Ако си мислите, че братята Прошек са направили „само това“ за България и столицата София – грешите. Имената им са тясно свързани с построяването на Софийската ЖП гара, с изграждането на първата печатница в София през 1879-та, както и с легендарната сграда на днешното Народно събрание!

Георги и Богдан Прошек са част от проектите на Варненското пристанище, през 1880-та стават част от прочутото у нас дружество Славянска беседа и част от инженерно-строителното дружество в страната. Днес в центъра на София се намира монументален паметник на Дякона Левски. Кой мислите е негов инициатор? Това е самият Георги Прошек!!! Високата гранитна колона е изработена от чешкия архитект Антонин Колар по поръчка на Прошек и е висока 13 метра. Италианския скулптор Абрамо Перукели прави основната част на колоната, а в центъра ѝ се намира барелеф на Левски –портрет. Надписа на паметника е показателен за любовта на Прошек към нашата родина и за тяхната отдаденост към България. Няма да Ви го кажем, по-добре прочетете го сами, защото всеки българин трябва да го прочете!!! През 1895-та година паметника на Апостола на Свободата е открит официално.

И нещо интересно, братята Прошек са инициатори и проектанти на първия асансьор у нас. С какво ли не са се занимавали тези велики хора и то за нашата родина, а не за тяхната страна!

Замисляйки се днес, защо и с какво да помним Прошек – нещата са много. Жалкото е, че много малко от нас знаят въобще за великите братя и познават приноса им към София и България. Единствено факта, че те сменят родните си имена и приемат български такива, сякаш са родени отново в нашата страна, е достатъчен да покаже колко те са били обвързани с нея емоционално, а не само професионално! Велики са братята Прошек и подвизите им трябва да се помнят. Те са едни от строителите буквално и преносно на Следосвобожденска България и трябва да им отдадем чест, понеже са избрали да работят за благото на народа ни и вечно да останат тук в задгробния си живот дори!

Разкажете на децата си за тях, както им разказвате за подвизите на четниците и Освободителите на страната ни. Братята Прошек са голяма част от развитието на страната ни в строително, инженерно и културно отношение. Помнете ги!