mineralna voda
Водата, която всеки от нас приема в различни количества се отличава както по вид и съдържание, така и по вкусови качества.

Каква вода пием?
В хранителния магазин всекидневно правим хиляди избори относно различни потребности като хранителни продукти и неща от първа необходимост. Колкото до водата, която всекидневно консумираме в големи количества, за някои хора няма особено значение дали ще пият минерална, чешмяна, изворна или трапезна вода, въпреки че всеки един вид има различен състав, от който се определят всъщност и нейните качества.

Какви са предимствата на минералната вода?
Минералната вода например е подходяща за ежедневна употреба, заради множеството полезни свойства, с които дарява организма ни. Разликата между самите видове се определя от количеството на съдържащите се в тях минерали. Факт е, че малко хора обръщат внимание върху етикетите на хранителните продукти, а какво остава за различните напитки. Съдържанието на калций във водата е задължително, за да се поддържа плътността на костите. От това следва, че големите количества на калций във водата спомага за поддържане на здрава костна система, което намалява риска от редица костни заболявания като например остеопорозата. Други важни елементи са магнезий, калий, сулфат, както и бикарбонат.

Наличието на магнезий има стимулиращи функции спрямо имунната система, което подпомага борбата с вирусните инфекции и настинките. Наличието на калий, бидейки изключително важен минерал, който укрепва и поддържа редица вътрешни органи в това число бъбреците и сърцето, и сулфат също оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм.

С какво е полезна газираната минерална вода?
Газираната минерална вода притежава множество здравословни ползи. Тя има невероятно благотворно въздействие върху човешкия организъм и добри вкусови качества, което я прави предпочитана напитка от много хора. Консумацията й води до намаляване на нивата на така наречения „лош холестерол‘‘. Добивана от подпочвени води, минералната вода, газирана на по-късен етап, съдържа голям набор от полезни вещества и минерали. В състава на някои газирани минерални води участват селен, манган, мед, цинк, желязо и хром, но в общия случай, минералите, които влизат в състава й са калий, калций, магнезий и натрий.

Водата освен че може да бъде лекувита, тя може и да подпомогне борбата с излишните килограми. Според хиляди диетолози присъствието на водата на трапезата намалява значително апетита, който понякога може да се обърка с жажда. Пиенето на солидни количества вода, каквато и да е, отмива токсичните вещества от организма ни.