Българският преход към Демокрация е титаничен, много размиващ се във времето и поглеждайки в дълбочина все още не случил се! От заветната дата 10 Ноември 1989 насам българските политици все променят посоката, в която се движим и все не улучват правилния порив на вятъра. Затова и днес 27 години по-късно прехода на България към напълно демократичното общество е все още много неясен, мътен и криво разбран.

За тези цели 27 години българският преход премина фазата на своето детство, юношество и навлезе в зрелите си години заедно с поне две поколения българи. Поколения изгубени, объркани и не разбрали, какво, как и защо се случва. Наред с цялата историческа същност на демократичния преход на преден план излязоха „мъдрите фрази“ на политиците наели се смело да се нарекат управленци на държавата. Техните изказвания породиха култови фрази, които си заслужават да бъдат отбелязани!

Петър Младенов - по добре танковете да дойдат.
Петър Младенов – по добре танковете да дойдат. Добре че не дойдоха.

В тази статия ще се опитаме да ви представим едни от най-емблематичните изказвания на „политическия ни елит“ от началото на прехода, та чак до наши дни. Тези изказвания са комично-трагични и много точно отразяват състоянието на българската политическа действителност – една арена на не случили се битки и гръмки думи отекващи в бъдещето. Ето ги и тях:

„По-добре танковете да дойдат!“
Една от най-прочутите фрази на Българският преход към Демокрация. Изрича я Петър Младенов на 14 Декември 89-та година. Тогава той е председател на така наречената – Народна Република. Фразата е изречена по повод митинга обсадил Народното събрание. Притворния страх и плашещото послание в тази фраза са огромни. Записани от камерата на Евгений Михайлов и до днес думите на Младенов отекват заплашително над смелия да се надигне народ. Разбира се след публикуването на култовата му фраза Петър Младенов подава оставка, но до края на живота си твърди, че записът от камерата е бил не действителен. Поуката е само една – политическата низост на българския политик и до днес се крие зад задкулисните изказвания и зад силата на овластения.

„За Бога, братя, не купувайте!“
Тази мъдра култова фраза беше изречена от премиерът Димитър Попов още в зората на Българският преход към Демокрация. На 1 Февруари 91-ва година тогавашния министър-председател на първото демократично българско правителство, призовава народа да не купува. Това изказване е във връзка с освобождаването на цените, на стоките на българския пазар от държавна регулация. Сиреч появата на свободен, демократичен пазар у нас и раждането на конкуренция.

Попов мъдро предвижда спекулата в определянето на високи цени и съветва народа да изчака малко преди да се втурне към магазина, защото цените ще паднат по-късно. Жалкото е, че и днес покупателната ни способност е ограничена, без да ни призовават към това. Просто на пазара има от пиле мляко, но няма пари с които да си го купим. Явно прехода и двоякото му лице са обърнали страната на монетата!

„Трябва да развиваме приятелски отношения между България и Нубия.“
Тези мъдри думи бяха изречени от депутатът Васил Михайлов. Времето на зората на Българския преход към Демокрация видимо е не само смутно, но и пращящо от „начетени“ българи в политиката, искащи да покажат високото ниво на своята образованост – типично по балкански! В думите на този патриот милеещ за българското прозира една далновидност, че страната ни трябва да търси приятелски държави не само в настоящето, но и в миналото.

„Аз съм роден със сребърна лъжичка в устата.“
Кой не знае за Георги Марков, кой не е чувал за него – бихме възкликнали епически. Именно този знаменит политик, едно от ранните лица на СДС, изрича тази така пророческа фраза. Стремежа му е да събере силен и елитен електорат за партията си, като изтъкне своята аристократична, но по български индивидуалност.

Сребърните лъжички и дантелените пелени, обаче не пречат на политика да смени няколко пъти боята си! През годините на Българския преход към Демокрация го видяхме сред редиците на РЗС, както и на ГЕРБ. Още повече преклонението на този аристократ към един друг далновиден управленец с аристократично минало – Бойко Борисов е показателно за твърдите му политически убеждения.

„Г-н Савов, излезте навън да ви шибна два шамара.“
Това ‚изтънчено“ послание излезе от устата на депутатката Елисавета Миленова и беше отправено към тогавашния председател на парламента, който именно беше господин Савов. Ожесточените битки за Демокрация в нашата политика са всеизвестни. Народните ни представители гордо отстояват позициите си, бранещи „благото на народа“ и до днес! Колко финес и рационализъм е побрал парламента до момента– само той си знае.

„Вината поемаме само с мезетата.“
Ето, какво ражда остроумието на нашия политически елит. Това закачливо и уникално остроумно послание е отправено от Филип Боков към опониращата му опозиция по повод вините за репресиите от 44-та година. Социалистът заявява, че партията му БСП, наследник на бившето БКП, би поела вината за нещо само с мезе. Е, какво по показателно от това. От началото на българския преход към Демокрация до сега, българския народ все е вземан за мезе от партии с всякаква окраска, ама все още търпеливо чака и мълчи.

„Щом масата е шведска, аз ще стана, като дойдат шведите.“
Какво да ви кажем, с началото на прехода по българските земи настъпи страшна екзотика! Повечето български политици след 89-та насам се сблъскаха с чуждици, като „шведска маса“ и титаничния сблъсък между социализъм и капитализъм роди нова епоха в българската политика и разбирането й. Фразата се приписва на депутата Георги Петров по повод на негово изказване на едно светско събитие. Разбира се в думите на депутата прозира една тънка ирония може би, а може би нещо друго…

„Не ме гледай умно, българино!“
Няма човек, който да не знае, на кого принадлежи тази култова фраза на Българския преход към Демокрация. Разбира се на Жорж Ганчев. Мъдростта на житието и битието в това изказване са титанични. Докато ние гледаме умно, политиците действат. Когато човек гледа умно, значи има интерес и разбиране от негова страна предполага се, да ама не, както е казал народа! След толкова рокади и смени на посоката, за уж по-добро, не ни остана нищо друго освен да гледаме умно.

Това не са съвсем всички уникални фрази на Българския преход към Демокрация и политиците виновници за случването му. Така, че обърнете внимание и на следващата ни статия с още култови фрази породени от политическа далновидност.