И така без да губим време продължаваме с култовите фрази на Българския преход към Демокрация:

Надежда Михайлова
Надежда Михайлова

„Нахранете журналистите.“
Тази фраза показва, какво богатство на израза има българският език. Глагола нахранете в пряк и преносен смисъл има широко приложение и какво е визирала Надежда Михайлова, изричайки фразата на предизборна среща на СДС в Ловеч, само можем да предполагаме. През далечната 1999 година Михайлова е министър на външните работи. На споменатата среща на партийния актив в Ловеч са казани много откровения, като записването им не е било известно. Е, какво да се прави, то журналистите и до днес си ходят гладни. СДС така и не успя да ги нахрани!

„Егати държавата, щом аз съм й вицепремиер!“
Това възклицание излиза от устата на Нейчо Неев по времето, когато е вицепремиер на страната. Много добре Неев очертава предимствата на свободния избор и демократичното управление в страната. Сега всеки може да е политик, управленец и властелин в България. Затова и все още сме в преход – много „кадърни кадри“ имало в тази държава!

„Трябва да си смените чипа“
Да май чипа на българина започна да дава накъсо след толкова години преход все в неправилната посока! Култовата фраза принадлежи на най-забележителния оратор на Българския преход към Демокрация – Симеон Сакскобургготски. Той влезе в страната с проекта НДСВ през 2001, като спасител и си тръгна разочарован от прословутата българска „неблагодарност“. Още една негова култова фраза обаче остана да отеква след него – „Аз съм премиер на тия, които са ми гласували. Не на всички.“ Е, как да не си му благодарен на този месия, че ни отвори очите за политическата действителност! Още повече още веднъж се оказа, че прословутото „българско трудолюбие и предприемчивост“ се оказаха пълна химера и даже срока от „800 дни“ не ни стигна да се променим към по-добро.

„Иване, кажи си, те ще те разберат!“
Да се върнем малко назад в Българския преход към Демокрация преди НДСВ да се появи, с култовата фраза на президента на Републиката Петър Стоянов, казана през 2000-та от медийната трибуна. Репликата е отправена към тогавашния премиер на страната Иван Костов. Тя визира смяната на повече от половината министри в кабинета на Костов. Разбира се причината за това е корупция! Далновидно Костов казва – „България е малка, всички сме братовчеди“. Е, какво пък от тогава насам обединението в дясно го няма, нито пък корупцията е изчезнала. Само стандартните смени и рокади са вечно налице, но с неизвестна цел.
„Аз останах единствения доказано некорумпиран политик…винаги правдата и истината излизат наяве.“
Как да не споменем изказването на Софиянски, който беше много неща в политиката, но е „корумпиран политик“ според самият него, а и според закона и прокуратурата. Въобще темата за корупцията след 89-та така стихийно ни обзе, че на българина му се замая главата от толкова „невинни лица в политиката“ обвинени напразно. Нито прокурора Филчев и желязната му ръка, нито сега Цацаров не откриха и един корумпиран политик, за каква корупция говорим въобще? Европа само ни почерня и ни слага начело в класациите за корупция, а ние сме чисти, като сълзи.

„България успя да постигне голям шлем.“
През 2008, като че ли се вижда края на Българския преход към Демокрация и независимост. Всичко това става благодарение на президента ни тогава Георги Първанов. Знаменитите му думи, че България е постигнала „голям шлем“ са по повод на подписването с Русия на договорите за Белене, Южен поток и Бургас-Александруполис. Така страната ни се превръща в „енергиен център“ на Балканите – дали? Ами едва ли, просто воденичния камък по дълговете на всеки българин така увисна около шията ни, че и пра-пра внуците на внуците ни няма да го изплатят.

„Аз съм инструментът във властта, който разпределя порциите на фирмите в държавата“
Показателно слово на Ахмет Доган от 2009 на журналистически въпрос. За 27 години преход порциите на малка България все се разпределят. Кой, колко и какво ще получи е всеизвестно, но същевременно „голямата приватизация“ си остана загадка. Е, как да не ги обичаш българските политици, толкова са образни и директни, че чак ти иде да ги наградиш с още порции, които да разпределят.

„Бюджетът е малка постна пица“
И след голямото разпределяне от 89-та насам дойде време и за затягане на коланите. Тази фраза на Симеон Дянков, министър на финансите в едно от многото правителства на премиера Борисов, е показателна. Вече няма, какво да разпределяме, вдигаме данъците и таксите, намаляваме помощите и пенсиите, в държавата няма пари! Да не сте посмели да питате, къде отидоха милиарди погубени средства – това са слухове и подмолни твърдения. Все пак, както самият Дянков казва – „Аз пък приличам на Брад Пит, само че с очила“ изиграва голяма роля в стабилизирането на българската икономика. Все пак Борисов подбира колоритни кадри за управлението, за да му подобават.
„Предишния път съм се родил 1730г, някъде в Ирландия. Програмата даде, че съм бил жена, пастир. Така пишеше. Поне не съм се прераждал често.“
Това казва президента на България, Росен Пневнелиев в популярно ток шоу през 2011. Така за близо 20 години говорене от заплахи за танкове, призиви да не купуваме, приказки за корупция и умно гледане, достигаме до една екзотика на израза и българският управленчески елит става все по неразбираем за средностатистическия българин. Какво се говори, защо се говори и как това ни помага да оцеляваме ежедневно няма значение. В политиката се наложи един стил на клоунщина, която замаскира важните неща!

„Виждате ли какво става, ние ги хващаме – те ги пускат.“
Не е ясно и може би няма да се изясни, дали премиерът Борисов или всички лица на Българския преход към Демокрация взети заедно са родили, повече бисери във времето. Уникалното политическо говорене на този колос на словото няма равно по аналог и натурализъм. Може да се каже, че Борисов е израснал в политиката заедно с българския преход и е цялото негово олицетворение – с добрите и лошите му страни. Култовите му фрази са толкова много, че може да се напише цяла статия. Ето и някои от тях:
„По-добре да го вдигаш, отколкото да ти пада…рейтингът.“
„И най-вече като тръгнах за емира, погледнах, гледам си го, Трайков се пече на плажа.“
„От всички, които са били премиери, аз съм най-големият експерт.“
„Пестете си думите – много тежко се лиже там, където се плюе.“
„Такъв ни е генът. Вижте, че почти всеки българин като се подстриже, прилича на борец.“

Е, те това е то – Българският преход към Демокрация! Къде през сълзи, къде през смях ние все още се борим за демократично управлявано общество и нищо, че трудно и бавно вървим по пътя – някой ден ще стигнем финалната линия, на която Борисов да среже лентата!