Български зоопортал разказва за пингвините – птиците, които не летят

Снимка на пингвиниДобре приспособени към живот във водата, пингвините са птици, които не летят.

Според съвсем ново научно изследване, те са загубили своята способност за това и са започнали да плуват повече. Благодарение на това, че могат да плуват, чаровните черно-бели птици намират храна на по-голяма дълбочина много по-лесно.

Пингвините живеят предимно в южното полукълбо. Прекарват половината си живот във водата, а другата половина на земята. Хранят се предимно с риба, калмари и други представители на водния свят. Те плуват, за да уловят плячката си. Телата им са добре приспособени за тази цел. Най-големият пингвин е висок малко над 1 метър, а най-малкия е регистриран с височина само 40 см.

Според данните, на които попаднах в български зоопортал, пингвините са много добри плувци. Те плуват във водата толкова добре, колкото и птиците летят във въздуха.

Плават с помощта на въздуха, който задържат с перата си. Оперението им служи и като изолация, когато черно-белите птици са в студените води на Антарктика. Те са добре адаптирани да се предпазят от хищници с черните си окраски и оцветеният в бяло корем.

Когато пингвините се гмуркат във водата в търсене на плячка, по-малките от групата остават на повърхността. Те прекарват само около 2 минути под вода. По-възрастните могат да се гмуркат на дълбочина 565 метра и са в състояние да прекарат под вода 22 минути. Експертите в популярен портал за животни споделят, че черно-белите птици, които очароват милиони хора по света, притежават добър слух, чрез който откриват малките си. Що се отнася до зрението, те са в състояние да виждат и във водата. Благодарение на това намират плячка и избягват хищниците.

Интересно ми беше да узная, че пингвините са в състояние да поддържат телесната си температура, като контролират притока на кръв. Също така те понякога се скупчват заедно, за да се топлят. Популярен зоопортал разказва, че когато е студено, женските отиват да търсят храна, а мъжките стоят далеч от водата.

Пингвините са моногамни птици. Събират се по двойки по време на размножителния си период. Повечето видове снасят 2 яйца като и мъжкия, и женската участват в мътенето. Докато единият мъти, другият търси храна. Изключение прави императорският пингвин, който сам мъти яйцата.

Красивите черно-бели птици не се страхуват от хората, но вероятно няма да дойдат по-близо от 3 метра до вас. Според информация в известен зоо портал, те са по-уязвими, когато се намират във вода, защото ги атакуват различни хищници.

Както вече се уверихте, пингвините са чаровни птици, които не летят. Това, обаче, не им пречи да живеят и оцеляват на територията на Антарктика, благодарение на умението да използват природно дадените си крила за плуване, а не за летене.