Ароматерапия - снимкаВълшебната терапия бързо нашумява на Запад. Ако сте се докоснали до нея, значи няма да се изненадате как все повече хора се ентусиазират от невероятната наслада, която носи. Повечето Спа салони предлагат и терапия с аромати за онези, които искат да се възползват от прекрасните й ефекти. Всъщност, лесно можете и да си купите всичко необходимо за процедурата от всеки балнеологичен център или магазин за здравословни храни, стига да има кой да ви масажира в къщи.

Станалата популярна ароматерапия не е предназначена само за релаксация. Вярвате или не, според някои проучвания, тя може да е в помощ на различни видове заболявания. Смята се, че тя спомага за намаляване на дискомфорта в тялото. Причината се крие в използването на уникални масла и аромати с невероятно действие. Готови ли сте да се потопим в света на релакса? Преди всичко, ще обърна внимание на положителните ефекти от масажа при терапията:

  • Приятната процедура бързо ще подобри настроението ви

Едно от етеричните масла, които използват практикуващите е розмарин. Изследванията показват, че той помага за повдигане на настроението и дава усещане за задоволство. В допълнение, той също регулира производството на кортизол (хормона на стреса).

  • Процедурата по ароматерапия осигурява добър сън

Имате ли проблеми със съня? Ако отговорът е „Да”, то терапията с аромати е вашето спасение. Няма нужда да се въртите в леглото с часове или да прибягвате до различни успокояващи. Етеричните масла ще спомогнат за стимулиране на мозъка и по-специално на лимбичната система. Те отпускат множеството нерви по тялото и освежават почти моментално, което ще ви накара да се почувствате спокойни. След една подобна процедура можете да се отпуснете в Морфееното царство без никакъв проблем, радвайки се на спокоен сън.

  • Има страхотен ефект върху кожата

Маслото от жожоба най-много се доближава до кожната мазнина. Ако, например, имате суха кожа, кажете „Сбогом” на несъвършенствата по нея, защото етеричните масла ще направят чудеса с вас. Този вид терапия спомага за хидратиране на кожата и поддържането й млада и мека. Смята се, че процедура по ароматерапия може да помогне и при лечението на псориазис или екземи.

  • Наблюдава се невероятен ефект при облекчаване на астмата

Страдате ли затруднения в дишането или кашлица, типични за това заболяване? Не се тревожете повече, защото приятната терапия с аромати ще освободи белите ви дробове от дискомфорта и дразненето. Обикновено в този случай се използват етерични масла от мента и джинджифил, които бързо отпушват носа.

  • Помага за намаляване на ПМС

Предменструалният синдром е състояние, което създава дискомфорт при много от представителките на нежния пол. Именно заради симптомите на ПМС, някои жени страдат от физическо и емоционално неразположение. Ако и вие сте в това число, помислете колко по-добре ще се почувствате, ако се доверите на специалист по ароматерапия. След процедурата ще усетите как дискомфортът ви напуска, раздразнителността изчезва, заменена с добро настроение и лекота на движенията.

Когато говоря за терапията с аромати, много ми харесва да я наричам нежна алтернатива за облекчение на толкова много неприятни усещания. Защо да тровим тялото си с различни лекарства, съдържащи редица отровни химикали, като има ароматерапия?