Акупунктурата, известна още като иглотерапия, представлява лечение с помощта на игли, които се поставят в точно определени зони на тялото, наречени “акупунктурни“. През последните няколко години този вид лечение доби популярност в страните от Западна Европа и Америка като начин на лекуване, посредством който организма се “научава“ да се бори сам със заболяванията.
Акупунктура смисъл и приложениеИглотерапията е начин на лечение, прилаган в китайската медицина. Самото понятие, а именно акупунктура в превод от латински означава “бода с игли“. Чрез китайския метод на лечение се цели хармонизиране на тялото и потока на жизнената енергия (Чи – от китайски). Акупунктурата не спира да се развива и разпространява в страни като Япония, Русия и Канада. Непрекъснатото й развитие доведе до създаването и въвеждането на ултразвуковата акупунктура, магнитотерапията, електроакупунктурата, лазерната акупунктура, аурикуло акупунктура, които са само част от сравнително новите методи на лечение. Иглотерапията се препоръчва от хиляди специалисти като средство за лечение за над 60 болести.

При започването на самата терапия пациентите трябва да са заредени с голяма доза търпение, тъй като самото лечение е ефикасно, когато се прилага дългосрочно. Необходимо е самата процедура да се извършва с почивки между отделните серии, след което се започва отново нов курс. Проблемът на повечето хора е, че изискват бързи резултати за прекалено кратко време, което иглотерапията не може да им даде.

Акупунктурата помага при изключително много болестни състояния. Доказано е, че страдащи хора от мигрена получават облекчение, до който резултат не достигат при лечение с различни медикаменти. Мигрената специално не отшумява след няколко процедури. За това от пациентите се изисква търпение, за да достигнат до желаното облекчение. Китайският метод на лечение се отразява благоприятно при хора, страдащи от запек. Това състояние, измъчващо толкова много хора, е не само неприятно, но и опасно, заради натрупването на токсични вещества в човешкия организъм.

Пациенти, страдащи от астма или анорексия също могат да се доверят на акупунктурата като безопасен метод на лечение. При пациенти, страдащи от анорексия не се извършва третиране/ манипулиране с игли, а със загрявки с мокса, които представляват всъщност пелинови пури. Самите нагрявания водят и до повишаване на апетита.

Кръговата плешивост също се повлиява от китайския метод на лечение. Дори в най-тежката си форма, а именно пълно обезкосмяване, акупунктурата е ефикасна. Наименованието на болестта е такова заради начина, по който оплешивява косата, а именно под формата на кръг.