Първата сграда в света, по-висока от 100 метра, се наричала Манхатън Лайф, била 106,1 метра и е съществувала за период от 5 години – 1894г. – 1899г. Емпайър Стейт Билдинг пък е била с височина 381 метра и е поддържала рекорда за най-висока сграда в света цели 41 години.
В съвремието обаче нещата много бързо се променят. Всяка година се строят нови все по-високи и по-високи сгради. Някои от тях успяват да поддържат рекорд за няколко години, докато други съвсем в началото се проектират да са с метри по-ниски от други, вече същeствуващи рекордьори.

Ето 7-те най-високи сгради в света в момента:

7. Тайпе 101 (Taipei 101) – Тайпе, Тайван

Тайпе 101
Тайпе 101

На седмо място по височина в света – 508 метра – е Тайпе 101 в Тайван. Общият брой на етажите на сградата е 101. Строежът на сградата започва през 1999г.и завършва през 2004г. От тогава до 2010г. тя е най-високият небостъргач в света. В нея се намират и някои от най-бързите асансьори, произвеждани някога. Скоростта им на движение е 63 км/час, като се изкачват за 39 сек. от 1-я до 89-я етаж.

6. Международен финансов център (CTF Finance Centre) – Гуанджоу, Китай

Guangzhou-CTF
Международен финансов център (CTF Finance Centre) – Гуанджоу, Китай

На 6-то място се нарежда Финансовият център в Гуанджоу, Китай. Неговата височина е 530 метра, а етажите също са 101. Етажите до 66-я са предназначени за офиси, а от 67 до 98 се помещава световноизвестният хотел Four Seasons. Това е вторият небостъргач над Перлената река. Сградата е завършена през 2016г.

5. Единен световен търговски център (One World Trade Center) или Кула на свободата (Freedom Tower) – Ню Йорк, САЩ

Единен световен търговски център (One World Trade Center)
Единен световен търговски център (One World Trade Center)

Сградата е с височина 541,3 метра, или 1776 – жест на почит към 1776 г., когато САЩ отвоюват независимостта си от Великобритания.
Небостъргачът, наричан още Кула на свободата е издигнат на мястото на Кулите близнаци на Световния търговски център, които бяха унищожени през 11 септември 2001г. Строителството на сградата е завършено през юли 2013 г.

4. Международен финансов център Пинг Ан (The Ping An IFC) – Шензен, Китай

Международен финансов център Пинг Ан (The Ping An IFC) – Шензен, Китай
Международен финансов център Пинг Ан (The Ping An IFC) – Шензен, Китай

Четвърто място заема Международният финансов център Пинг Ан в Шензен, Китай. Строителството на сградата продължава до 2016г. Неговата височина е 555 метра. Състои се от 115 надземни етажа и 5 метра под земята. Антената, която завършва кулата е с дължина 45 метра, така че с нея сградата има обща височина 600 метра.
Първоначално е било предвидено сградата да е най-високата в Китай, по-висока и от Кулата Шанхай, но тъй като подобна височина щяла да пречи на летателния път на самолетите, се е наложило част от върха на сградата да бъде премахната.

3. Абрадж Ал-Бейт (Abraj Al-Bait Towers) – Мека, Саудитска Арабия

 Абрадж Ал-Бейт (Abraj Al-Bait Towers) – Мека, Саудитска Арабия
Абрадж Ал-Бейт (Abraj Al-Bait Towers) – Мека, Саудитска Арабия

Абрадж Ал-Бейт е висока 601 метра и заема трето място. Строителството на сградата продължава, до 2012г. Тя се намира в Мека. Построена е до главната светиня на исляма – Кааба и е разположена до входа на джамията Масджид ал-Харам.
Тук има и специална зала за молитви за до 4000 души.
В сградата има зала за молитва с капацитет 4 000 души. Тук се намира и най-високият хотел в света, в който се настаняват вярващите, които идват всяка година в Мека за хаджилък.

2. Кулата Шанхай (Shanghai Tower) – Шанхай, Китай

Кулата Шанхай (Shanghai Tower) – Шанхай, Китай
Кулата Шанхай (Shanghai Tower) – Шанхай, Китай

Със своите 632 метра Кулата Шанхай е на второ място по височина в света. Тя има специфична спираловидна форма, а двойната й фасада е не просто естетическо решение, но и осигурява изолация срещу ветровете. Тук се намира и втория най-висок хотел, разположен между 84-ия и 110-ия етаж, а асансьорите се изкачват до него със скорост от 60 км/час.
Самата кула се оприличава на мястото, където земята и небето се сливат.

1. Бурдж Халифа (Burj Khalifa) – Дубай, ОАЕ

Бурдж Халифа (Burj Khalifa) – Дубай, ОАЕ
Бурдж Халифа (Burj Khalifa) – Дубай, ОАЕ

Това е най-високата сграда, която е строена до този момент в света. Височината й е 828 метра, а етажите са 160. Строителството й започва през 2004г. и завършва през 2010г.
Основата на сградата е Y- образна – много подходяща за жилищни сгради, както и за хотелски, тъй като тя позволява максимално да се оползотвори слънчевата светлина, както и да позволява на много повече стаи да са с външен изглед.
Сред световните рекорди, които поставя, са: за най-висока джамия, най-висока наблюдателна площадка, най-висок плувен басейн…

Много от сградите, изброени по-горе, не успяват да заемат челното място, защото до 2010г. рекордът се държи от Тайпе 101, а след 2010г. – от настоящия рекордьор – Бурдж Халифа. Съвсем скоро обаче класацията ще се промени. Непрекъснато се изработват нови проекти, полагат се основите на нов небостъргачи, а плановете са за съвсем кратко време те вече да са заели първите места в класацията за най-високите сгради в света.