Забележителности Здраве и красота Интересно Култура Личности Наука и технологии

10 oт най-богатите жени на планетата

Кои са най-богатите жени, които управляват света?

Списание “Forbes“ и тази година символично раздаде своите статуетки на най-известните хора в света. Световната класация на милиардерите, направена от “Forbes“ тази година се отличава с изключително силно присъствие от страна на дамите. През 2013 година в класацията успяха да достигнат 138 жени докато през 2014 бройката надвиши 170.

Благосъстоянието на успешните дами, които намериха място в челната десетка, се оценява общо на $ 220 млрд.

10. Йохана Квандт

Йохана Квандт 10
На последното десето място се настанява една от най-богатите жени в Германия, чието име е Йохана Квандт. Работила като секретарка, тя е била третата съпруга на  известен мениджър, също германец, спасил немската компания за автомобили и мотори, а именно BMW от фалит. Йохана притежава 16 % от  акциите на компанията макар че вече не е част от управлението й. Състоянието й се оценява на $ 12.8 млрд.

9.Лорейн Пауъл Джобс

Лорейн Пауъл Джобс 9
На деветата позиция е класирана Лорейн Пауъл Джобс, съпругата на Стив Джобс, чието състояние е $ 14 млрд. Тя наследи 130 млн акции, притежание на Стив Джобс приживе.

8.Ан Кокс Чембърс
nai_bogati_jeni8

Дамата, заемаща 58-та позиция в световната класация на най-богатите хора на планетата и със състояние, оценено на $ 15.5 млрд е Ан Кокс Чембърс. 84-годшната дама е мажоритарен акционер в Cox Enterprise и член на Борда на директорите.

7.Абигейл Джонсън
Абигейл Джонсън 7

Абигейл Джонсън, класирана на 7-мо място, седи на президентския стол на Fidelity Financial Services. Състоянието й се оценява на $ 17.3 млрд и заема 50-то място в световната класация на милиардерите.
Милиардерката Абигейл Джонсън е дъщеря на председателя на Fidelity Investments Едуард Джонсън трети и внучка на основателя на компанията.Има мигистърска степен по бизнес администрация от Харвард и преди да заеме ръководен пост в компанията, в продължение на десетилетие е работила на по-низши позиции.  Компанията управлява активи за общо 3.5 трилиона долара и има 65-годишна история.

6.Сузане Клатен
Сузане Клатен 6

На 6-та позиция се настанява Сузане Клатен на-богата германка, притежаваща акции в немската компания BMW с оценено състояне – $ 17.4 млрд . 
Внучката на Гюнтер Квант, основателят на БМВ и собственик на химически фабрики, получава огромно наследство, което управлява с икономическо и бизнес образование, получено в Германия и Швейцария. Г-жа Клатен е омъжена за един от инженерите в автомобилния гигант и е майка на три деца.5.Джина Райнхарт

Джина Райнхарт 5
На 5-та позиция е Джина Райнхарт, която натрупва солидно благосъстояние благодарение на минната индустрия. Състоянието й се оценява на $ 17.7 млрд 

4.Жаклин Марс
Жаклин Марс 4

Жаклин Марс, изключително успешна бизнес дама, управляваща най-голямата сладкарска компания, кръстена на нея, а именно “Марс“. Тя заема 32-то място в световната класация.

3.Алис Уолтън
Алис Уолтън 3
В челната тройка място намират Алис Уолтън, класирана под номер 3 със състояние от $ 34.3 млрд
Историята на клана Уолтън, който и до днес заема челните класации на най-богатите хора на земята, започва през 60-те години на отминалия век, когато Сам Уолтън открива семейна верига магазини в Арканзас. Днес Wall Mart спокойно може да бъде наречена империя с над 6500 магазини за евтини стоки. 

2.Лилиан Бетанкур
Лилиан Бетанкур 2
Лилиан Бетанкур със състояние $ 34.5 млрд, известна още като гранд дамата на световноизвестната козметична френска компания “ L’Oreal“,

1. Кристи Уолтън
Кристи Уолтън1

и дамата, оглавяваща класацията, а именно Кристи Уолтън. Основната част от богатството й, оценено на $ 36.7 млрд, идва от Wal-Mart. Интересен факт е, че Кристи за поредна пета година оглавява класацията на списание “Forbes“ за най-богатите жени в света за 2014 година.f | Сподели с приятели